About tea journey

tea journey = TEA + JOURNEY
旅するように抹茶を楽しむ

もっと楽しく
もっと感覚的に
もっと調和していく。

『tea journey』は、 一服のお茶がもたらす心の調和を大切にしています。 奥深いお茶の世界を旅しながら、 無理なく楽しめる心地よいお茶のスタイルを自由に創造していきます。

A new eclectic style of Japanese tea celemony.

The exquisite world of Japanese traditional tea ceremony is fascinating to many. The tranquility of the mind and calmness that it brings is like no other experience. On top of that, the taste of matcha is extremely profound.
The richness and complexity that unfolds is often compared to that of wine. However, mastering the traditional ritual of preparing tea takes many years of practice, learning the subtle techniques required to prepare delicious matcha.

“tea journey” focuses on enjoying tea on an intuitive level through the style of table tea. which has been widely recognized in recent years for its approachability and simplistic aesthetic.
With the main concept of creating your own world on the o-bon tray, our journey continues to pursue the unique style of “chanoyu” – the art of preparing and serving tea; to bring its essential purpose, “harmony” with more freedom and joy.

茶の湯について

日本の文化の一つである茶の湯は総合芸術とされ、そこに潜む精神性の高さから世界中の人々を惹きつけてきました。
茶室は宇宙と称されますが、現在の日本では、その特殊かつ伝統的な空間は失われつつあります。しかしtea journey は、現代の暮らしの中でミニマムな空間、つまりお盆の上に宇宙を創り、その精神性を日常的に楽しむことができるようデザインしてきました。あなたも自分だけの小さな茶の湯の世界を創ってみませんか?

The tea ceremony (chanoyu), a part of Japanese culture, is considered a comprehensive art form and has attracted people from all over the world because of the spirituality latent in it. The tea room (chashitsu) is often referred to as a universe, but in today’s Japan, this special and traditional space is being lost.
However, ‘tea journey’ has been designed to create a minimal space in modern life, a universe on a original Japanese wooden tray, so that its spirituality can be enjoyed on a daily basis. Why don’t you create your own little world of chanoyu?

深澤 里奈Rina Fukazawa

茶道家・tea journey 主宰 / claria Co.,Ltd CEO

15歳で茶の湯を学び始める。江戸千家茶道教授の資格取得後、心の調和を目的としたテーブルと椅子で行う茶の湯「tea journey」を始動。同時に道具のプロデュースを開始し、その後オリジナル商品を手がけるようになる。2021年軽井沢へ移住し、2023年に教場開設。弟子への指導も開始し、茶の湯を通して季節を感じ、自然と調和することを伝えている。

  • 1990

    江戸千家に直門として入門、茶の湯を学び始める

    Began studying the chado at the Edo Senke School

  • 1997

    フェリス女学院大学卒業後、株式会社フジテレビジョン入社

    Graduated from Ferris University and joined Fuji Television Network, Inc.

  • 2004

    株式会社フジテレビジョン退社

    Leaved Fuji Television Network, Inc.

  • 2008

    江戸千家茶道教授免許取得

    Obtained a license of Edo-Senke School tea master

  • 2009

    tea journey を立ち上げ、主にテーブル茶を教え始める

    Started ‘tea journey’, and teaching table tea

  • 2010

    京都デザインハウスと共に「お抹茶ことはじめ」を発表、ものづくりやプロデュースをはじめる

    The first product of ‘tea journey’, 「Omatcha koto hajime」launched. It was a collaboration with Kyoto Design House. Started making products and producing them.

  • 2011

    「お茶のある美しい暮らし」(ワニプラス)上梓

    published “ocha no aru utsukushii kurashi”. (beautiful life with tea)

  • 2012

    伊勢丹新宿店 IPPUKU展 プロデュース

    curated the IPPUKU exhibition held at Shinjuku Isetan department store.

  • 2013

    伊勢丹新宿店 IPPUKU展 プロデュース

    curated the IPPUKU exhibition held at Shinjuku Isetan department store.

  • 2014

    「maccha cup」発表(陶芸家鈴木麻起子氏とコラボレーション)

    designed the maccha cup in collaboration with ceramic artist Makiko Suzuki.

  • 2016

    茨城県陶芸美術館・現代陶芸案内にて「maccha cup」が試作品から展示される

    All maccha cups, from prototypes to finished products, were displayed in the Ibaraki Ceramic Art Museum.

  • 2018

    初の tea journey オリジナルとして「Yukiwa-bon」を発表。以降継続的に新作を発表
    同年、伊勢丹新宿店 IPPUKU展 プロデュース。
    空間としてはじめて tea journey を表現したアトリエ兼茶室を都内に期間限定オープン

    First original product, Yukiwa-bon launched. Since then, new products have been released continuously.
    Curated the IPPUKU exhibition held at Shinjuku Isetan department store in the same year.

  • 2019

    tea journey 10周年記念数量限定「Puddle Plate」発表
    同年、白金台「haaz」にて個展開催

    The ‘Puddle Plate’ is launched to celebrate 10 years since the tea journey was established.
    In the same year, solo exhibition at haaz in Shirokanedai.

  • 2020

    白金台「haaz」にて個展開催

    Solo exhibition at haaz in Shirokanedai.

  • 2021

    自然の中で茶の湯に親しむ暮らしを営むため、軽井沢へ移住

    Moved to Karuizawa to live a life of the way of tea in the midst of nature.

  • 2022

    tea journey オリジナル kofuku発表(陶芸家鈴木麻起子氏とコラボレーション)
    軽井沢にアトリエ兼茶室を1年限定オープン

    ‘kofuku’ launched (collaborate with Makiko Suzuki).
    In the same year, tea journey online shop open.

  • 2023

    軽井沢に教場としての茶室を開設、江戸千家茶道教授としても茶の湯を教え始める

    Establishment of a tea room (cha-shitsu) as a teaching centre in Karuizawa.
    Also started as a tea master of Edo Senke School.

  • 2024

    伊勢丹新宿店にて、イベント “blessing of nature”ILD hotel に参加。

    Participated in the event “blessing of nature” ILD hotel at Isetan Shinjuku.